Dom Zdrowie

Owsianka z masłem orzechowym

Istnieje wiele wariacji na temat owsianki. Tradycyjna wersja tego porannego dania była pozbawiona dodatków, dlatego nie kojarzyła się z sycącym śniadaniem. Rozmaite składniki, jakimi urozmaicamy obecnie owsiankową bazę sprawiają, że staje się ona pożywna i niezwykle zdrowa.

Składniki

  • 2/3 szklanki płatków owsianych (wersja zwykła lub bezglutenowa),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 szklanki mleka (może być wersja roślinna),
  • pół banana,
  • 4 łyżki masła orzechowego Organic Smooth Peanut Butter
  • ⅓ szklanki borówek amerykańskich,
  • opcjonalnie: łyżeczka ulubionej konfitury.

Przygotowanie

  1. Do małego garnka lub rondelka wsyp płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dolej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż owsianka zgęstnieje. Następnie doprowadź do wrzenia – płatki zaczną bulgotać. Nie zapominaj, by przez cały czas mieszać zawartość rondla.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj masło orzechowe Organic Smooth Peanut Butter.
  3. Mieszaj, aż masło stworzy z płatkami jednolitą masę.
  4. Banana pokrój w plastry i ułóż na wierzchu razem z borówkami. Jeśli chcesz przełamać smak lub sprawić, by owsianka była słodsza, dodaj konfiturę z żurawiny lub inny dowolny przetwór owocowy.

Przygotowanie takiej owsianki nie zajmie Ci więcej niż 10 minut – warto je poświęcić, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *