Istnieje wiele wariacji na temat owsianki. Tradycyjna wersja tego porannego dania była pozbawiona dodatków, dlatego nie kojarzyła się z sycącym śniadaniem. Rozmaite składniki, jakimi urozmaicamy obecnie owsiankową bazę sprawiają, że staje się ona pożywna i niezwykle zdrowa.
Składniki
- 2/3 szklanki płatków owsianych (wersja zwykła lub bezglutenowa),
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 szklanki mleka (może być wersja roślinna),
- pół banana,
- 4 łyżki masła orzechowego Organic Smooth Peanut Butter
- ⅓ szklanki borówek amerykańskich,
- opcjonalnie: łyżeczka ulubionej konfitury.
Przygotowanie
- Do małego garnka lub rondelka wsyp płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dolej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż owsianka zgęstnieje. Następnie doprowadź do wrzenia – płatki zaczną bulgotać. Nie zapominaj, by przez cały czas mieszać zawartość rondla.
- Zdejmij z ognia i dodaj masło orzechowe Organic Smooth Peanut Butter.
- Mieszaj, aż masło stworzy z płatkami jednolitą masę.
- Banana pokrój w plastry i ułóż na wierzchu razem z borówkami. Jeśli chcesz przełamać smak lub sprawić, by owsianka była słodsza, dodaj konfiturę z żurawiny lub inny dowolny przetwór owocowy.
Przygotowanie takiej owsianki nie zajmie Ci więcej niż 10 minut – warto je poświęcić, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem.